Verzekeren tegen cybercrime. Verstandig of niet?
Voor de kosten naar aanleiding van een cyberaanval moet je over het algemeen zelf opdraaien. Deze kosten kunnen hoog oplopen wanneer jouw bedrijf bijvoorbeeld wordt gehackt en de bedrijfsgegevens op straat komen te liggen. Maar ook bij imagoschade of een datalek kunnen de kosten extreem hoog oplopen. Daarom is het mogelijk een cybercrimeverzekering af te sluiten.
Bedrijf verzekeren of niet?
Of het rendabel is om je bedrijf te verzekeren tegen cybercrime is afhankelijk van verschillende factoren.
Hoeveel risico loopt jouw bedrijf?
Welke maatregelen kun jij zelf nemen om deze risico’s te beperken?
Hoe hoog is de schade wanneer internetcriminelen binnen jouw bedrijf of organisatie toeslaan?
Hoe afhankelijk ben je van het internet
Over hoeveel belangrijke gegevens en informatie beschik jij?
Een cybercrimeverzekering is het overwegen waard. Veel bedrijven en individuen zijn verzekerd tegen fysieke diefstal en niet tegen cybercrime terwijl je vandaag de dag meer risico loopt om online slachtoffer te worden.
Wat dekt de verzekering?
Check altijd goed wat de verzekering exact dekt voordat je de verzekering afsluit. Lees ook de voorwaarden goed door: het kan zijn dat je bijvoorbeeld alleen verzekerd bent wanneer je computer over bepaalde antivirus software beschikt of wanneer het personeel van je bedrijf voldoende op de hoogte is van de risico’s en bijgeschoold is. Over het algemeen dekt de cyberverzekering zes onderdelen:
Systeeminbraak
Privacy
Digitale aansprakelijkheid
Hacking
Afpersing
Omzetverlies door cyberaanvallen
Individueel verzekeren
Het is ook mogelijk om je persoonlijk te verzekeren tegen cybercriminaliteit. Het gaat hierbij om een verzekering tegen verspreiding van schadelijke informatie, identiteitsdiefstal of reputatieschade, fraude met betaalmiddelen en problemen met online aankopen of conflicten met webshops. Of het verstandig is om een verzekering af te sluiten, verschilt per persoon/bedrijf. Mediare Financieel Advies kan je hierbij helpen.